ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

Ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών!

Εμπιστευθείτε το δικηγορικό γραφείο μας, στην Άρτα, για την εξωδικαστική επίλυση θεμάτων που σας απασχολούν, μέσω του θεσμού της Διαμεσολάβησης

Ο δικηγόρος Ιωάννης Μεράντζας είναι διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ειδικότερα, με το νόμο Ν. 3898/2010 «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» (2008/52/ΕΚ) ορίζεται ότι: «Ως διαμεσολάβηση νοείται η διαρθρωμένη διαδικασία ανεξαρτήτως ονομασίας, στην οποία δύο ή περισσότερα μέρη μιας διαφοράς επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή» (άρθρο 4 εδ. β΄ Ν. 3898/2010).

Τα 4 χαρακτηριστικά/πλεονεκτήματα της Διαμεσολάβησης είναι:

1.  TAXYTHTA

Η πείρα από την πρακτική της Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παραπέμπει σε διαδικασία με μέσο όρο διάρκειας 8 ώρες, εντός της ίδιας ημέρας.

3.  ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ

Ο Διαμεσολαβητής αποτελεί το τρίτο πρόσωπο, αναφορικά με τους διαδίκους, και ως επί το πλείστον είναι αμερόληπτος προς την αντιδικία και τους αντιδίκους. «Ως διαμεσολαβητής νοείται τρίτο σε σχέση με τους διαδίκους πρόσωπο, από το οποίο ζητείται να αναλάβει διαμεσολάβηση με κατάλληλο αποτελεσματικό και αμερόληπτο τρόπο» (άρθρο 4 εδ. γ΄ Ν.3898/2010). «Ο διαμεσολαβητής ορίζεται από τα μέρη ή από τρίτο πρόσωπο της επιλογής τους» (άρθρο 8 παρ. 2 Ν. 3898/2010).

2.  ΕΚΟΥΣΙΑ ΥΠΑΓΩΓΗ

Τα μέρη «…επιχειρούν εκουσίως να επιλύσουν με συμφωνία τη διαφορά αυτή με τη βοήθεια διαμεσολαβητή» (άρθρο 4 εδ. β΄ Ν. 3898/2010).

4.  ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Η διαδικασία έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα και δεν τηρούνται πρακτικά. Ο Διαμεσολαβητής επικοινωνεί και συναντάται με καθένα από τα μέρη. Πληροφορίες που αντλεί ο Διαμεσολαβητής κατά τις επαφές αυτές με το ένα μέρος δεν κοινολογούνται στο άλλο μέρος χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του» (άρθρο 8 παρ. 3 Ν. 3898/2010). «Πριν από την έναρξη της διαδικασίας όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύονται εγγράφως να τηρήσουν το απόρρητο της διαδικασίας» (άρθρο 10 Ν. 3898/2010).
Ο Διαμεσολαβητής είναι διαπιστευμένος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποτελεί τον ανεξάρτητο μεσολαβητή, που διαθέτει την απαιτούμενη ειδική κατάρτιση, που θα οδηγήσει στην επίτευξη μίας αμοιβαίας ικανοποιητικής συμφωνίας. Στη Διαμεσολάβηση μπορούν να υπαχθούν εμπορικές, αστικές, εργατικές και οικογενειακές διαφορές.
Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία και η συμφωνία οριστικοποιηθεί, τότε ο Διαμεσολαβητής καταγράφει τη συμφωνία με επιμέλεια οποιουδήποτε από τα μέρη, την υπογράφουν και τα δύο μέρη κι εν συνεχεία το πρακτικό κατατίθεται στο Πρωτοδικείο της περιοχής όπου έγινε η Διαμεσολάβηση. Τότε η συμφωνία μετατρέπεται απ’ ευθείας σε Εκτελεστικό Τίτλο. Αυτό είναι και το βασικότερο προνόμιο της όλης διαδικασίας, το πλεονέκτημα σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον τρόπο επίλυσης των διαφορών, όπως είναι η διαιτησία και τα δικαστήρια.
Το Διαμεσολαβητή τον επιλέγουν τα ίδια τα εμπλεκόμενα μέρη, μέσα από το Δημόσιο Κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.